Κ03-#24: Υποστήριξη τις δύσκολες στιγμές

Στα προηγούμενα τρία επεισόδια [Κ03 – #21]  [Κ03 – #22] και [Κ03 – #23] του τρίτου κύκλου της Στοχοθεσίας περιγράψαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στοχοθεσίας. Από τη σύλληψη μίας ιδέας μέχρι την υλοποίησή της.

Στο σημερινό και τελευταίο επεισόδιο του κύκλου, θα δούμε όλα τα εργαλεία που έχεις στη διάθεσή σου ώστε να ξεπεράσεις τους σκοπέλους που θα εμφανιστούν στο ταξίδι σου.

Γενικές συμβουλές επιτυχίας

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς δεν υπάρχει τελειότητα παρά μόνο βελτίωση. Με μερικές απλές συμβουλές μπορείς να κάνεις αυτό το ταξίδι πιο βατό και περισσότερο διασκεδαστικό

 • Μην περιμένεις την κατάλληλη στιγμή για να αναλάβεις δράση. Ξεκίνα τώρα.
 • Ξεκίνα με ένα μόνο στόχο και με μικρές και απλές δραστηριότητες.
 • Απέφυγε τους αρνητικούς και τοξικούς ανθρώπους.
 • Προετοίμασε την ημέρα σου από την προηγούμενη νύχτα.
 • Απέφυγε τους πειρασμούς.
 • Βάλε τη γυμναστική και τη διατροφή στη ζωή σου.
 • Αφιέρωσε χρόνο να διαβάσεις.
 • Μην στεναχωριέσαι για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις.
 • Τα λάθη και η αποτυχία είναι το εισιτήριο για την επιτυχία. Μην τα φοβάσαι.

Οπτικοποίηση

Η οπτικοποίηση είναι ένα εργαλείο, μέσω του οποίου μπορείς :

 • να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τους λόγους για τους οποίους κυνηγάς τους στόχους σου
 • να βοηθήσεις τον εαυτό σου να φανταστεί πώς θα είναι η ζωή σου όταν θα φτάσεις στην επίτευξη του στόχου σου.

Η οπτικοποίηση μπορεί να γίνει :

 • νοερά, κλείνοντας τα μάτια και τοποθετώντας τον εαυτό σου σε ένα μελλοντικό σενάριο στο οποίο έχεις ήδη πετύχει το στόχο σου
 • δημιουργώντας ένα κολλάζ από φωτογραφίες σχετικές με το στόχο σου που μπορείς να κοιτάς, να παρατηρείς και να επεξεργάζεσαι.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές εφαρμογής της οπτικοποίησης και μπορείς πολύ εύκολα να βρεις επιπλέον πληροφορίες στο Ίντερνετ. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ την πλατφόρμα του Pinterest στο οποίο έχω δημιουργήσει το δικό μου τοίχο με ένα κολλάζ φωτογραφιών σχετικές με το στόχο μου. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανατρέχω στον τοίχο αυτό όταν θέλω να δώσω στον εαυτό μου μία μικρή ώθηση.

Το Pinterest είναι μία δωρεάν υπηρεσία, επομένως μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου τοίχο! Ένα δείγμα του δικού μου τοίχου που δημιούργησα για να μου θυμίζει τους δικούς μου στόχους είναι αυτό που ακολουθεί.

Συνεργάτης λογοδοσίας

Ο συνεργάτης λογοδοσίας είναι το άτομο εκείνο που θα σε κρατήσει υπόλογο για την επίτευξη των στόχων σου. Είναι το άτομο με το οποίο θα συνεργαστείς αφού πρώτα συμφωνήσετε μεταξύ σας:

 • κάθε πότε θα μιλάτε για την πρόοδό σου
 • τον τρόπο που θα αναφέρεις τί έκανες ή τί δεν έκανες
 • τον τρόπο που περιμένεις από το συνεργάτη σου να σε βοηθήσει
 • τις συνέπειες από τη μη τήρησης των δεσμεύσεων

Ένα παράδειγμα είναι να κανονίσεις με το συνεργάτη σου να μιλάτε νωρίς το πρωί για 5 λεπτά, ώστε να αναφέρεις το πλάνο της ημέρας σου και άλλα πέντε το βράδυ ώστε να αναφέρεις τί πέτυχες. Μπορείς να κανονίσεις επίσης μία φορά μέσα στην ημέρα να λαμβάνεις ένα email από το συνεργάτη σου που να σου υπενθυμίζει τη δέσμευσή σου.

Ο συνεργάτης σου μπορεί να είναι κάποιος γνωστός ή φίλος ή και κάποιο άλλο μέλος του γκρουπ της στοχοθεσίας. Μη διστάσεις να δηλώσεις μέσα στο γκρουπ την πρόθεσή σου να ξεκινήσεις την προσπάθεια να πετύχεις ένα στόχο σου και να ζητήσεις να συνεργαστείς με κάποιο άλλο μέλος. Μπορείτε αν θέλετε να είστε υπόλογοι ο ένας στον άλλο ώστε να δηλώσετε τους στόχους σας και να αναφέρεται την πρόοδό σας ο ένας στον άλλο!

Η εργαλειοθήκη σου

Στους δύο πρώτους κύκλους της στοχοθεσίας χτίσαμε σιγά σιγά μία εργαλειοθήκη 20 εργαλείων τα οποία μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στο ταξίδι σου στη στοχοθεσία. Χρησιμοποίησε λοιπόν τον ακόλουθο πίνακα ως ευρετήριο για να ανατρέξεις σε εκείνα τα εργαλεία που σε ενδιαφέρουν.

Επίλογος

Συγχαρητήρια λοιπόν!

Έφτασες μέχρι το τέλος αυτού του προγράμματος στοχοθεσίας και έχεις στα χέρια σου όλα όσα χρειάζεσαι για να σχεδιάσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι και να φτιάξεις το πλάνο σου για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα.

Οποιαδήποτε στιγμή χρειαστείς βοήθεια σε αυτό το ταξίδι, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια και υποστήριξη από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας της Στοχοθεσίας.

Καλή επιτυχία!

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ

Αν δεν είσαι ακόμα μέλος της παρέας μας, της τρελλοπαρέας μας, που μοιράζεται παρόμοιους προβληματισμούς, ανησυχίες και όνειρα, τότε μην χάνεις στιγμή.

Γίνε και σύ μέλος της ανερχόμενης κοινότητας της “Στοχοθεσίας”, κάνοντας click εδώ.
Επίσης μην ξεχάσεις να κάνεις follow και Like τη σελίδα της “Στοχοθεσίας” εδώ

Σε περιμένουμε!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *