Κ03-#23: Οι δράσεις και το πλάνο μου

Στα προηγούμενα δύο επεισόδια του τρίτου κύκλου της στοχοθεσίας [Κ03 – #21] και [Κ03 – #22]

  • χρησιμοποίησες τον τροχό της ζωής για να αξιολογήσεις τη ζωή σου σε διάφορους τομείς
  • επέλεξες τους τομείς εκείνους που θέλεις να βελτιώσεις και
  • έθεσες έξυπνους στόχους για να δώσεις σάρκα και οστά στο όραμά σου και να ορίσεις τί σημαίνει για εσένα αυτή η βελτίωση. 

Θα συνιστούσα να παρακολουθήσεις -εάν δεν το έχεις κάνει ήδη- τα προηγούμενα δύο επεισόδια του τρίτου κύκλου, διότι αποτελούν προϋπόθεση για τη σωστή υλοποίηση και ολοκλήρωση του προγράμματος της Στοχοθεσίας.

Σε αυτό το επεισόδιο θα επικεντρωθείς στην εύρεση και καταγραφή των ενεργειών που πρέπει να κάνεις καθώς και στην κατάρτιση ενός πλάνου δράσης, για να πετύχεις τους στόχους αυτούς.

Θα χρησιμοποιήσουμε μία διαδικασία που λέγεται Χαρτογράφηση του Μυαλού (Mind Mapping) η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στη Στοχοθεσία, αλλά γενικότερα στη ζωή σου για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος.

Στο τέλος της διαδικασίας θα πρέπει να έχεις δημιουργήσει ένα δέντρο από ιδέες -για την υλοποίηση του στόχου σου ή για την επίλυση του προβλήματός σου- όπου :

  • ο κορμός του δέντρου είναι η στόχος σου
  • τα κλαδιά του δέντρου είναι οι κεντρικές ιδέες γύρω από το τί θα πρέπει να κάνεις και
  • τα φύλλα του δέντρου είναι οι πράξεις που πρέπει να εφαρμόσεις.

Χαρτογράφηση του Μυαλού

Ας χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα τον εξής στόχο:

Θέλω μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να είμαι 71 κιλά για να αισθάνομαι καλά με το σώμα μου

Χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι χαρτί και ένα μολύβι, γράψε στο κέντρο της σελίδας σου το στόχο σου. Στο παράδειγμά μας για συντομία έγραψα το στόχο σαν “71 κιλά”.

Τώρα κύκλωσέ το.

Ξεκίνησε τώρα -γύρω γύρω από το στόχο σου- να γράφεις διάφορες ιδέες που σου έρχονται στο μυαλό για το τί πράξεις θα μπορούσες να αρχίσεις να εφαρμόζεις για να πλησιάσεις στην επίτευξη του. Κύκλωσε τις ιδέες σου και ένωσε κάθε μία από αυτές με την κεντρική σου ιδέα.

Στο παράδειγμά μας αυτές οι ιδέες είναι οι εξής:

  • Διατροφικό πλάνο
  • Ζύγισμα κάθε Δευτέρα
  • Φωτογραφία προόδου
  • Καταγραφή θερμίδων
  • Πλάνο γυμναστικής

Για κάθε μία από αυτές τις πέντε ιδέες συνέχισε το παιχνίδι της χαρτογράφησης για να βρεις επιπλέον δράσεις που μπορείς να αναλάβεις. Για παράδειγμα στην ιδέα “Πλάνο γυμναστικής” προχωρώντας την ανάλυση σου, βρίσκεις τις εξής δράσεις:

  • Να αγοράσω παπούτσια
  • Να τρέχω τρεις φορές την εβδομάδα

Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να έχεις τουλάχιστον ένα φύλλο στο δέντρο σου, που σημαίνει πως για κάθε κλαδί/ιδέα που σου έρχεται στο μυαλό θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον μία δράση να αναλάβεις.

Στο παράδειγμά μας, οι καταληκτικές δράσεις (φύλλα) παρουσιάζονται με πράσινο πλαίσιο.

Όπως μπορείς να δεις, είναι χειροπιαστές δράσεις π.χ. να πιεις 8 ποτήρια νερό ή να ζυγίζεσαι κάθε Δευτέρα.

Ορισμός προτεραιοτήτων

Κατά την διάρκεια της χαρτογράφησης είναι πιθανό να προκύψουν πάρα πολλές δραστηριότητες που θα πρέπει να κάνεις. Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να βάλεις αυτές τις δραστηριότητες σε κάποια σειρά, ώστε να ξέρεις με τί θα ξεκινήσεις και πώς θα συνεχίσείς.

Στο δέντρο λοιπόν των ιδεών που έχεις δημιουργήσει, βάλε δίπλα από κάθε δραστηριότητα έναν αριθμό που δηλώνει τη σειρά με την οποία θα ασχοληθείς μαζί της. Κάποιες δραστηριότητες μπορεί να μοιράζονται τον ίδιο αριθμό προτεραιότητας γιατί μπορεί να γίνουν παράλληλα.

Αν κάποια δραστηριότητα αφορά στην δημιουργία μίας συνήθειας που δεν έχει ημερομηνία λήξης, τότε μπορείς να της δώσεις προτεραιότητα μηδέν (0) όπως στο παράδειγμά μας “Χ θερμίδες ημερησίως” που για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί τρόπος ζωής να μετράνε τις θερμίδες που καταναλώνουν.

Τη διαδικασία της χαρτογράφησης του μυαλού -που εξηγήσαμε με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα- μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για κάθε στόχο που έχεις, ώστε να δημιουργήσεις ένα ξεχωριστό δέντρο ιδεών.

Κατάρτιση πλάνου

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχεις δημιουργήσει ένα ή περισσότερα δέντρα δραστηριοτήτων για ένα ή περισσότερους στόχους.

Τώρα ήρθε η ώρα να τις καταγράψεις σε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείς την πρόοδό σου και να προσαρμόζεσαι ανάλογα. Η παρακολούθηση της προόδου των δραστηριοτήτων θα σε βοηθήσει να δεις αν βαδίζεις στο σωστό μονοπάτι ή αν χρειάζεται να τροποποιήσεις κάτι στο πλάνο σου αν δεν βοηθάει στην επίτευξη των στόχων σου.
Επειδή η ζωή είναι απρόβλεπτη χρειάζεται να είσαι αρκετά ευέλικτος ώστε να μπορεις να αλλάζεις το πρόγραμμά σου ανάλογα με τις περιστάσεις.

Σε ένα κομμάτι χαρτί θα πρέπει να φτιάξεις έναν εβδομαδιαίο πίνακα καθηκόντων, σαν αυτόν που ακολουθεί. Για κάθε μία από τις δραστηριότητες που έχεις επιλέξει θα βάλεις ένα Χ στην ημέρα που εσύ θα επιλέξεις να την πραγματοποιήσεις. Φυσικά μπορείς να επεκτείνεις τον πίνακα πέρα από τις 7 μέρες για όσες μέρες θέλεις εσύ. Μπορείς για παράδειγμα να φτιάξεις και ένα μηνιαίο πρόγραμμα για τις επόμενες 30 ημέρες.

Στο παράδειγμά που ακολουθεί, βλέπεις ένα πλάνο 7 ημερών (εβδομαδιαίο πλάνο) στο οποίο έχω κατανείμει τις δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν για το στόχο των 71 κιλών. Φυσικά το δικό σου πλάνο θα περιέχει τις δικές σου δράσεις. Επίσης στο πρόγραμμά σου μπορείς να κατανείμεις δραστηριότητες για περισσότερους από έναν στόχους αν αυτό είναι που επιθυμείς.

Υλοποίηση πλάνου

Η κατάρτιση του πλάνου σου είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά η εφαρμογή και η υλοποίησή του είναι αυτά που θα σε φέρουν κοντά στο στόχο σου. Ένα σχέδιο χωρίς πράξη είναι το ίδιο με τον να μην υπάρχει κανένα σχέδιο.

Αφού καταρτίσεις το πλάνο σου, σιγουρέψου ότι προετοιμάζεσαι πάντα το βράδυ της προηγούμενης ημέρας για την επόμενη, ώστε να ξεκινήσεις την αυριανή σου μέρα γνωρίζοντας ακριβώς τί πρέπει να κάνεις.

Στο τέλος της ημέρας βάλε σε πράσινο κύκλο τις δραστηριότητες που πραγματοποίησες και σε κόκκινο κύκλο αυτές που δεν υλοποίησες. Στα σχόλια μπορείς να γράψεις κάποιες σημειώσεις για το τί πήγε καλά και τί δεν πήγε.

Παρακολούθηση πλάνου

Εκτός από τον ημερήσιο έλεγχο των δραστηριοτήτων σου, θα χρειαστεί να αφιερώνεις λίγο χρόνο την τελευταία μέρα της εβδομάδας, ώστε να αξιολογήσεις την συνολική σου προσπάθεια και να δεις τί πήγε καλά και τί όχι.

Αυτό θα σε βοηθήσει να προγραμματίσεις το πλάνο σου για την επόμενη εβδομάδα. Αν διαπιστώσεις ότι το πρόγραμμα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν παραφορτωμένο, τότε μπορείς να το ελαφρύνεις λιγάκι.
Αν για παράδειγμα οι 3 ημέρες άσκησης την εβδομάδα αποδείχτηκαν πολλές για σένα, τότε άλλαξε την δραστηριότητα σε δύο φορές την εβδομάδα.

Φυσικά μπορείς να προσθέσεις επιπλέον δραστηριότητες αν θεωρήσεις ότι μπορείς να αναλάβεις περισσότερη δράση. Για παράδειγμα αν αποφασίσεις να πάρεις μέρος σε ένα αγώνα τρεξίματος, πρόσθεσε αυτή την δραστηριότητα στον πίνακά σου και δέσμευσε χρόνο ώστε να εγγραφείς αλλά και να τρέξεις τον αγώνα.

Επίλογος

Σε αυτό το επεισόδιο είδες πώς να καταρτίσεις το πλάνο δραστηριοτήτων σου και να αναλάβεις δράση!!

Η ζωή μας όμως είναι πολύ απρόβλεπτη και σίγουρα θα έρθουν στιγμές που θα μείνεις λίγο πίσω στο πρόγραμμά σου. Αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει όμως. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για αυτό γιατί δεν είναι θέμα αν θα συμβεί κάτι απρόοπτο αλλά πότε.

Στο επόμενο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς  [Κ03 – #24] , θα δεις ποιοί είναι οι σύμμαχοί σου και τί μπορείς να κάνεις για να επανέλθεις στην πορεία σου εάν χάσεις λίγο το δρόμο σου και τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα είχες σχεδιάσει.

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ

Αν δεν είσαι ακόμα μέλος της παρέας μας, της τρελλοπαρέας μας, που μοιράζεται παρόμοιους προβληματισμούς, ανησυχίες και όνειρα, τότε μην χάνεις στιγμή.

Γίνε και σύ μέλος της ανερχόμενης κοινότητας της “Στοχοθεσίας”, κάνοντας click εδώ.
Επίσης μην ξεχάσεις να κάνεις follow και Like τη σελίδα της “Στοχοθεσίας” εδώ

Σε περιμένουμε!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *